2012. július 12., csütörtök

KÁNIKULA



"A kánikula szó a latin canicula (magyarul „kiskutya”) szóból származik. Évszázadokkal ezelőtt a Nagy Kutya csillagkép fő csillagát, a Canis Maiort is ezzel a szóval nevezték meg, és azt tartották, hogy e csillag feltűnésével van összefüggésben a nyári hőség kialakulása. Magyarországon a 16. században alkalmazták először a kánikula szót „hő hónap” jelentéssel. Egyébiránt a kutya szót rosszalló értelemben sok nyelvben használják (pl. kutya meleg van)."


A nyári hőség mindenkit próbára tesz, ezért igyekszünk mindent bevetni annak érdekében, hogy lehűtsük magunkat.

10 tipp  kánikula ellen:

1.tipp: Légkondicionáló
 Bár elsőre biztos nagy beruházásnak tűnhet, egy légkondicionáló berendezés igencsak hasznos tud lenni a kánikulában. Az olcsóbb darabok is beszerezhetőek, a felső határ pedig a csillagos ég. Ja és ne felejtsük el, hogy számolnunk kell valamennyi plusszal az áramszámlán. Viszont semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor az ember a tomboló hőségből egy kellemes 25 fokos lakásba lép.

2. tipp: Ventilátor
Jelentősen olcsóbb, és kevesebbet fogyaszt, mint egy légkondi, így költséghatékonyabb megoldás lehet egy ventilátor. Bár itt is akadnak horribilisan egetverő árak, de 4-5 ezer Ft-ból már beszerezhető egy kisebb szobai vagy álló masina. Valamennyi zajjal is számolni kell használatukkor, de bőven megéri egy hűsítő szellőért cserébe.

3. tipp: Langyos zuhany
 Sokan hajlamosak jéghideg zuhannyal terrorizálni magukat a forróságban. Azonban ez csak rövid távú felfrissülést okoz, ugyanis a hideg víz hatására a szervezet még több hőt igyekszik termelni. Ezzel szemben a langyos 20-25 fokos víz a melegben kitágítja a bőr pórusait, így a testünk könnyebben adja le a felesleges hőt.

4. tipp: Forró tea
 Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de egy forró gyógytea csodákra képes, még nyáron is! A nomád beduinok sem véletlenül teáznak már évszázadok óta a sivatagi hőségben. Egy jó melegen elfogyasztott hibiszkusz, zsálya, kamilla vagy menta tea nekünk is segíthet.

5. tipp: Sötétítés
 Ez eléggé alapvető a nyári túléléshez, mégis sokan elfelejtik: a besötétített lakás lassabban melegszik fel. Emellett arra is érdemes ügyelni, hogy minél kevesebb elektromos kütyü üzemeljen, hiszen ezek is jelentős hőt képesek termelni. Mindez kombinálva hajnali vagy késő esti szellőztetéssel már remek alap a túléléshez.

6. tipp: Hűsítő kence
 A kórházakban régóta alkalmazott módszer volt a felhevült test megnyugtatására és hűsítésére a mentolos alkohol vagy lóbalzsam. Gyógyszertárakban recept nélkül kaphatóak, és remekül képesek lehűteni a bekent testrészeket. De csak óvatosan! Ha túl sokat vagy sokszor kenünk fel, számolnunk kell az erősen zsibbasztó hatással, és a fejfájással.

7. tipp: Illatfelhő
Amellett, hogy kellemes illatú lesz tőlük a lakás, az illóolajok másra is nagyszerűek. A citrom-, citromfű- vagy grapefruitolaj párologtatása jelentősen csökkenti a hőérzetet. A grapefruit és a citrom frissítő hatású - ez utóbbi ráadásul a légutakat is tisztítja -, míg a citromfű segít ellazulni, és így nem lehet gond a nyugodt alvás sem.

8. tipp: Arab módi
A közel-keleten nem véletlenül tartanak szőnyegeket a falakon. A színpompás szőnyegcsodák nem csak díszként szolgálnak, igazából remek hőszigetelő eszközök. A szőnyeg az éjjel hűvösét magába szívja, megtartja a falakban. Persze aki nem akarja kairói tavernává változtatni a házat, elég ha csak elteszi a vastag szőnyegeket és igyekszik minél kevesebb puha és meleg tapintású tárggyal érintkezni a lakásban, így hűvösebbnek és szellősebbnek érezve azt.

9. tipp: Vodkás-dinnye
Ilyen melegben rengeteg folyadékot kell fogyasztani, és kerülni az alkoholos italokat. De azért egy kis jeges frissítő nem árthat. Könnyen és egyszerűen elkészíthető, csak egy görög vagy sárgadinnye kell hozzá meg egy kis vodka. Vágunk egy léket a dinnyén, majd beleöntjük a vodkát. Ezután betesszük a fagyasztóba és megvárjuk míg jól lehűl. Majd felszelve fogyasztjuk, persze csak mértékkel!

+1 tipp: Felfújható medence a szobában
Talán az egyik legegyszerűbb módszer. Fogunk egy felfújható, szoba kompatibilis kismedencét. Engedünk bele vizet és már kész is a házi wellness. (Vigyázat enyhébb áradás előfordulhat ki- és beszálláskor!)

 Molnár András: Lilla Magazin

2 megjegyzés:

Rózsa írta...

Hasznos tanácsok ebben a kánikulában, én légkondival oldom meg és nem tartózkodok a szabadban csak estefelé, de még így is érzékelem.

Nagy Farkas Dudás Erika írta...

25 fokos lakásunk külső szigetelése, a redőnyök napfénytől függő használata, éjszakai szellőztetés, dupla bejárat --- szerencsére elviselhetővé tette az elmúlt hónapok forróságát. Sokat tesz még, ha a házra árnyékot adó fák is vannak ... sajnos, kénytelenek voltunk az idén kivágni a déli falakat árnyékoló bokrokat, érezhető a hátrány. Remélem, mától enyhülés lesz!