2012. április 4., szerda

HÚSVÉTI NYUSZI

"Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás."
 
Lőrinc Pál: Három füles




  A húsvéti nyúl vagy húsvéti nyuszi a Mikuláshoz és a Fogtündérhez hasonlóan a gyermekfolklór része: a gyermekek „hisznek” abban, hogy tavasszal, általában húsvétkor titokban ajándékot hoz nekik.  Honnan ered ez a hagyomány ?
 Tipikusan nyugat-európai hagyomány, azonban Magyarországon is régi tradíció a nyuszivárás. Általánosan ismert a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára. Nyúl és tojás ősi kapcsolata egyes kutatók szerint a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg madár volt, és az istennő haragjában négylábú állattá változtatta – írja a noiportal.hu.
 Más kutatók egyszerű tévedésre gyanakszanak, amely szerint a tojáshozó császármadár, a Haselhuhn nevének lerövidülése volna a nyúl jelentésű Hase. Ugyanakkor e szaporaságáról híres állat a természet ébredése idején termékenységi szimbólumként is megjelenhetett. 
 A tojás, ahogy a nyúl is, ősi termékenységi szimbólum. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát és az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza. Leggyakrabban használt szín a piros, magyarázatát a színek mágikus erejébe vetett hit adhatja. A pirosnak védő erőt tulajdonítottak. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.
 A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek, valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki.
  Egy legenda szerint, amikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért is szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

1 megjegyzés:

MJ írta...

de jó is, friss zöldet tépni és fészket készíteni a nyuszinak. :)