2012. március 14., szerda

TAVASZVÁRÓ...MÁSKÉPPEN

Jobb ha időben felkészítjük szervezetünket, hogy megbirkózzon a tavasz okozta változásokkal.







  Sokan a tavasz kezdetekor egy általános fáradtsági állapotot és fizikai gyengeséget éreznek, habár a szervezet egészséges. A fizikai kimerültség és a fáradság miatt, a tavaszi aszténiát sok esetben összetévesztik valamilyen betegséggel.

 A tavaszi aszténia kialakulása számos ok következménye lehet, és számos területen felléphet, hatást gyakorolván a pszichikai, fizikai, intellektuális és szexuális területre is. Sok esetben ezek a területek egymásba mosódnak és oda jutunk, hogy a fizikai gyengeség hatással lesz a szexuális potenciálra, valamint egy kisebb depresszió csökkenti az intellektuális képességet is. 
 A tavasz, sokunk számára egy nehéz időszak. A szervezet kimerült és vitalitás hiányában szenved, mivel télen sok tartósított ételt fogyasztunk, amelyek vitaminokban és ásványokban szegények. 
 A tavaszi aszténia a fizikai vagy intellektuális megerőltetéstől eltérő fáradtságot eredményez, és legtöbbször a szervezet energiatartalékainak csökkenése folytán lép fel. Ennek eredményeképpen a legkisebb erőfeszítés is kimeríti tartalékainkat, rossz lesz a közérzetünk és a pszichikai állapotunk. 
 A tavaszi aszténiát orvosló élelmiszerek 
 Az a mód, ahogyan táplálkozunk, nagyon sokat tehet a szervezet megerősítéséért. Azon egyének számára, akik tavaszi aszténiában szenvednek, vagy vérszegények, javasolt a klorofillt, C vitamint és vasat tartalmazó zöldségek fogyasztása. Ugyanakkor, a friss zöldségek fogyasztása segítséget nyújt a szervezet megerősítésében. 
 Élelmiszerek, amelyek hozzásegítenek a tavaszi aszténia kezelésében: mandula, spárga, mogyoró, banán, sárgarépa, zeller, datolya, spenót, káposzta, lencse, bab, petrezselyem, alma, rizs, zöldsaláta, retek, zöldhagyma, citrusfélék.
 A vitaminkúrák megelőzik a tavaszi aszténia kialakulását.
 A tavaszi szezonban újból étrendünk részét képezhetik az olyan zöldségek, mint a csalán, a zöldsaláta, a piros és a fehér laboda. A csalán fogyasztása C- és A- vitaminok, valamint vastartalma által javítják a látást és növelik a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A B12 vitamin segít a vérszegénység, a K- vitamin pedig a vérzékenység kezelésében, az ásványi sók pedig erősítik a szervezetet. 
 A zöldsaláta hormonalapú anyagokat és vitaminokat tartalmaz, ugyanakkor a bőrre nézve regeneráló hatással bír. Mindezen zöldségek, valamint a piros és fehér laboda B típusú vitaminokat és ásványi sókat tartalmaznak, amelyek szükségesek az agyműködéshez és erősítik a szervezetet. Ezen kívül a laboda rendelkezik még méregtelenítő és hashajtó hatással is. Az aszténiaellenes hatásuk mellett, a gyümölcsök sokkal egészségesebbé teszik táplálkozásunkat. 
 Jobb, ha időben felkészítjük szervezetünket, hogy kellőképpen megbirkózhasson a tavasz okozta változásokkal.

Szelényi Anna

2 megjegyzés:

Rózsa írta...

Ezek nagyon hasznos tanácsok, nálam rendszerint a tavaszi fáradság előfordul, bár készülök rá egész télen,sok gyümölcsöt fogyasztok.

Bohóc írta...

Nem könnyű a szervezetnek alkalmazkodni akkor, mikor reggel 2 fok van, délben 22, késő este megint kettő.