2012. február 6., hétfő

TÉL

Fák között, hogy lépek
jeges szél bolyong,
fehér hó a lábam alatt
keményen ropog.
         Gyulasi Györgyi



 
Móra Ferenc: A kíváncsi hópelyhek

A nap éppen lement, mikor az erdő felett elkezdett esni a hó.  
- No, anyó - mondta varjú apó a feleségének a nyárfahegyben -, azt hiszem, holnap fehér abrosznál esszük az egérpecsenyét.
 Nemsokára a búzamezők fölött kezdtek táncolni a hópihék.  
- Gyertek, gyertek - csalogatták őket a szántóföldek -, jó ám a vetésnek a puha hó. Az tart meleget a búzaszemnek, hogy meg ne fagyjon a földben.  
A falu már rég elcsendesedett, mire a felhők odaértek föléje.  
- No, ezt a falut megtréfáljuk - mondták a hópelyhek. - Reggel maga se ismer magára, olyan fehérre meszeljük még a háztetőket is.  
Voltak kíváncsi hópelyhek is. Messze az ég alján nagy világosság látszott. Ott a város lámpái világítottak, s ezek a kíváncsi hópelyhek a várost akarták látni.  
- Majd meglátjátok, hogy megbecsülnek ott minket - mondták a falura, mezőre hulló testvéreiknek. - Még székkel is megkínálnak, talán hintóba is ültetnek.  
Azzal a kíváncsi hópelyhek elszálltak a város fölé, s ott lehullottak a háztetőkre, az utcákra, a terekre. Alig várták a reggelt, hogy szétnézzenek a városban. De mire kireggeledett, akkora a hópelyheknek beesteledett. Jöttek a hóhányó munkások, megkínálták a havat seprűvel és lapáttal. Aztán rakásra rakták, úgy hordták ki a városból. Lekotorták a havat a tetőkről is, és elsárosodva vitték a többi után. Mire delet harangoztak, locspocs lett a városi hóból. Így járták meg a kíváncsi hópelyhek!  
Az erdők, mezők hava pedig tavaszig megmaradt ragyogó fehéren.

4 megjegyzés:

Rózsa írta...

Minket is jól megtréfáltak a hópelyhek és most is hullanak:)

annalíz írta...

nagyon édes.Ealusi, meg városi hópehely....

Bohóc írta...

Varju apóról jutott eszembe. Nagyapám szokta mondani: -"akkora hó esett, hogy a varjak is guggolva repülnek az ég alatt."
Felnéztem és tényleg! Guggolnak. :))

Greti írta...

Nálunk már akkora a hó, hogy nem tréfa :)) Viszont a falusi hó tényleg tisztán megmaradt, a városi meg homoktól-szmogtól piszkos. Ami a varjakat illeti, hát tényleg...itt is :))