2011. június 12., vasárnap

GYÓGYITÓ NEVETÉS

"A nevetés az egyik legjobb gyógyszer!"




Hüppokrátész, a hellén ókor orvosa ugyancsak fején találta szöget, amikor humorosnak, azaz nedvdúsnak nevezte el a jókedélyű embertípust, noha megállapításai akkor inkább spekuláción, semmint méréseken alapultak. Azóta egyértelműen kiderült és kutató-laboratóriumi eredményekkel is bizonyított, tudományos tény lett, hogy a nevetés valóban olyan különös belső nedvek, "örömhormonok" termelődését indítja meg az emberi testen belül, mint a boldogság-érzetet keltő endorfinok, vagy a külső környezet behatásainak káros következményeit semlegesítő sztresszellenes hormonok.
Legjobb szemébe nevetni a bajnak! - szokták mondani. A magyar nyelv is ősidők óta magában hordozza tehát a bölcs felismerést a hahota hasznos voltáról. S valóban, egyedül az ember rendelkezik a tudatos nevetés képességével. "Homo Sapiens"(Gondolkodó Ember) helyett akár a "Homo Ridens", azaz a"Nevető Ember" elnevezés is illene ránk. Akár ez a név is lehetne az, ami egyértelműen megkülönböztet minket az élővilág többi fajától, hiszen a nevetés földünk valamennyi kultúrkörében kivétel nélkül föllelhető, általános emberi képesség és univerzális érték. Ráadásul nem kell külön megtanulni, csecsemőkortól kezdve magától megy, mint egyfajta élettani működés, mint afféle fiziológiai fél-automatizmus. A nevetés szabad, ingyenes, nem kerül pénzbe. A nevetésnek nincsen sem vallása, se nemzetisége, se politikai pártállása.
 Olyasmi ez mint a feltétel nélküli szeretet. Nem csak akkor fogok majd nevetni, ha elégedett vagyok, ha okom lesz rá, hanem épp attól leszek boldog, hogy mindenképp tudok nevetni.
 A nevetés az egyik legjobb gyógyszer.
Jobb közérzet, jobb kedélyállapotot, jobb családi, munkahelyi kapcsolatok. Stresszoldás, testmozgás, külsö-belső torna. Sok nevetés hatására erősödik az immunrendszer védekezőképessége. Nehezebben betegszük meg és könnyebben gyógyulunk, akár végzetesnek tartott betegségekből is. A hahota az egész emberre hat, fizikailag is, de mentális és spirituális mivoltunkra is, testre, tudatra és szellemre egyaránt. A nevetést egyáltalán nem érdemes tehát többé tréfára venni!

(agykontroll.hu)

4 megjegyzés:

annalíz írta...

Ez igaz, hiszen szerintem én is azért gyógyultam meg súlyos betegségemből, mert a természetemnél fogva vidám, optimista lény vagyok...szeretek nevetni, néha még könnyes szemmel is...

MJ írta...

Ez tényleg nem tréfa dolog. :)
Nagyon jó érzés és jótékony is a nevetés.

Nagy Farkas Dudás Erika írta...

néha azon kapom magam, napok múltak és nem nevettem. :((
tetszik a bejegyzés, szép napot, sok nevetést!

Greti írta...

Ha mindig nincs is okunk nevetni, egy mosollyal is sokat elérhetünk :D