2011. április 11., hétfő

TAVASZI NAGYTAKARITÁS

"A tavaszi  nagytakarítás  nemcsak arról szól, hogy kiválogatjuk a dolgokat, majd megszabadulunk tőlük, hanem arról is, hogy ráébredj, ki is vagy és mások milyennek látnak."

   


 Itt a várva-várt tavasz!
A meleg  napsugarak kicsalogatnak a házból, kedvünk támad hosszabb sétákra, lessük a mindennapi változást körülöttünk: napról-napra zöldebb a fű, rügyezik a parkban a fűzfa, kivirágzott a szilvafa, a tőzikék és ibolyák helyét már a nárcisz és tulipán tarkítja. Nem tudunk betelni a természet szépséges ébredésével. Érezzük, ahogy minket is hatalmába kerít a megújulás, és késztetést érzünk a megtisztulásra. A húsvét előtti időszak a legmegfelelőbb a nagytakarításra, ami egybefoglalja a lakás rendbetételét, a test méregtelenítését és a lélek megtisztulását. Ezt mindenki a maga módján végzi. A lakás tisztítása talán a legegyszerűbb: ablakpucolás-hadd ragyogjon a nap sugara vidáman a szobában is, porolás, lomtalanítás-frissebben, szabadabban érezzük magunkat tőle, a szobanövények zuhanyozása-ilyen formában pótoljuk az áhított tavaszi záport.
A test méregtelenítése lehet ösztönös, hisz érezzük, hogy szükségünk van könnyebb ételekre, a téli zsíros menük után: friss zöldség, gyümölcs, tea. Ugyanez a nagyböjt lényege is: a test megtisztulása. Miközben a test tisztul, érezzük, hogy tisztulnak a gondolataink. Segít a meditáció, ami lehet egy séta közben a természet ölén, vagy templomban, egy mise vagy istentisztelet meghallgatásakor. Nem a módszer a lényeges, hanem az eredmény. Mindenki személyre szabott receptet használjon, a fontos a jó közérzet, pozitív gondolkodás. Hadd csillogjon a szemünkben a remény, virágozzon lelkünkben a tavasz!